Βασίλης Φραντζολάς Δοκιμαστής & Σύμβουλος
Ποιότητος Ελαιολάδου
M. Sc. Food Policy, City University London

Σεμινάρια “Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου” – Π.Σ.Ε.Δ.Ε.

Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου (Π.Σ.Ε.Δ.Ε.)

Το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου (Π.Σ.Ε.Δ.Ε.) είναι ένα μοναδικό διεθνώς,  πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε Εκπαιδευμένους Δοκιμαστές Ελαιολάδου. Σκοπεύει στο να διατηρηθούν οι ικανοτήτες που απέκτησαν κατά την διάρκεια της 65ωρης εξειδικευμένης εκπαίδευσης τους,  δηλαδή την αναγνώριση με την “μύτη και το στόμα” των θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Ειναι γνωστό ότι η ικανότητα αυτή χάνεται πολύ γρήγορα, αν δεν υπάρχει συνεχής εξάσκηση και ακριβώς για τον λόγο αυτό oι Βεβαιώσεις “Εκπαίδευμένου Δοκιμαστή” από τα Oliveoilseminars έχουν αρχικά ισχύ μόνο για δυο (2) χρόνια.

Με την παρακολούθηση του προγράμματος Π.Σ.Ε.Δ.Ε. δημιουργείται ένας ουσιαστικός, όχι τυπικός, μηχανισμός παράτασης ισχύος των Βεβαιώσεων Δοκιμαστών Ελαιολάδου, δίνοντας τους ένα επί πλέον κύρος.

Περιγραφή λειτουργίας του προγράμματος Π.Σ.Ε.Δ.Ε.

Σε όσους συμμετέχουν στο Πρόγραμμα , στελνονται κάθε μήνα (9 μήνες) με κούριερ, 6 δείγματα ελαιολάδων (54 δείγματα το χρόνο), σε γυάλινα σφραγισμένα φιαλίδια, περιεκτικότητας 25 ml . Τα δείγματα επιλέγονται από το Πιστοποιημένο  από το IOC Οργανοληπτικό Πανελ του MultichromLab και στέλλονται μέσα σε ειδική χάρτινη, ανθεκτική συσκευασία, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα. Οι Δοκιμαστές όποτε το θελήσουν, μέχρι το τέλος του μήνα, ολοκληρώνουν την οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγμάτων και μέσω της ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας https://www.oliveoiladdicts.gr/ αξιολογούν τα οργανολητικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων και ενημερώνουν άμεσα τη βάση δεδομένων. Μέ την εφαρμογή, κάθε Δοκιμαστής έχει άμεσα την δυνατότητα  Α. να δει την αξιολόγηση  και τις τυχον παρατηρήσεις που έχουν γίνει για κάθε δείγμα, από το πάνελ του MultichromLab και Β.  να δει την απόκλιση της βαθμολογίας που έχει δώσει σε κάθε δείγμα σε σύγκριση με τις βαθμολογίες (αξιολογήσεις) που έχουν δώσει και οι υπόλοιποι δοκιμαστές της ομάδος αλλά και το πάνελ MultichromLab. Με τον μέθοδο αυτή, η βάση δεδομένων ενημερώνεται και υπολογίζει τις διάμεσες τιμές,  ενημερώνοντας ταυτόχρονα κάθε Δοκιμαστή.

Για την εφαρμογή των Αξιολογήσεων Δειγμάτων Ελαιολάδου

Η εφαρμογή έχει σχεδιασθεί από τον Δοκιμαστή κ. Κώστα Μιλτ. Κουτράκη και είναι μία εφαρμογή Software as a Service (SaaS) που τρέχει στο www.oliveoiladdicts.gr. Οι Δοκιμαστές (και τα μέλη του Panel MultichromLab) με χρήση του προσωπικού κωδικού που διαθέτουν, ταυτοποιούνται από την εφαρμογή και μπαίνουν σε ασφαλές περιβάλλον διαχείρισης των αξιολογήσεων.

Κόστος Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Π.Σ.Ε.Δ.Ε. 

Το κόστος συμμετοχής στο διάρκειας 9 μηνών Πρόγραμμα είναοι 350 € με τα μεταφορικά να επιβαρύνουν τον παραλήπτη.