ΕNTATIKO Σεμινάριο Α' και Β' Κύκλος μαζί - Ελαιώνας - Ελαιοτριβείο - Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων
Με λίγα λόγια …
Το Εντατικό Σεμινάριο Α’ και Β’ Κύκλου διοργανώνεται μετά από αίτημα παραγωγών για την διενέργεια ενός Εντατικού σεμιναρίου, προς αποφυγή δύο μετακινήσεων στην Αθήνα.
Περιλαμβάνει τον Α’ Κύκλο (Διαχείρηση ελαιώνα και ελαιοτριβείο) και τον Β Κύκλο (Οργανοληπτική αξιολόγηση – δοκιμές ελαιολάδων). Το σεμινάριο διαρκεί συνολικά 9 – 10 ώρες.
ΚΥΚΛΟΣ Α (4,5 ώρες)
Α1. Ελαιώνας (3 ώρες)
Δακοκτονία – πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης του δάκου με ψεκασμούς – δολωματικοί σε συνδυασμό με ψεκασμούε καλύψεως, δειγματοληψιες καρπών, κ.α.
Καλλιεργητικές πρακτικές εδάφους – Ακαλλιέργεια ή καλλιέργεια;
Κλαδέματα, βασικές αρχές – Λίγο ή πολύ; Κάθε πότε; επιπτώσεις
Αρδεύσεις – Γιατί να αρδεύουμε και πόσο ωφελούν;
Λιπάνσεις – Όλες οι βασικές αρχές για σωστή λίπανση
Πώς και πότε συγκεντρώνει ο καρπός ελαιόλαδο;
Υπολογισμός του κατάλληλου χρόνου συλλογής των καρπών
Σύγχρονοι μέθοδοι μηχανικής συλλογής των καρπών
Σημασία άμεσης μεταφοράς & ελαιοποίησης των καρπών
Ιδανικός χρόνος συλλογής του καρπού – Δείκτης Ωριμότητας
Οι πολλαπλές επιπτώσεις μη έγκαιρης συλλογής καρπού
Α2. Ελαιοτριβείο (1,5 ώρες)
Ολα τα «σημεία – κλειδιά» που πρέπει να ακολουθούνται στο ελαιοτριβείο.
Η πλέον κατάλληλη εποχή συλλογής του καρπού.
Η μεγάλη σημασία της καθαριότητος νερού και μηχανημάτων
Πλύσιμο καρπών, σπαστήρες (οι νέοι τύποι),
Οι τρεις τύποι σπαστήρων – πλεονεκτήματα –
Χρόνος & θερμοκρασίες μάλαξης – επιπτώσεις
Ελαιοτριβεία 2 ή 3 φάσεων – ντεκάντερ
Διαχωριστήρας
Φιλτράρισμα – γιατί – πως
Αποθήκευση – συνθήκες
Κύκλος Β.
Οργανοληπτική Αξιολόγηση ελαιολάδων (4,5 ώρες)
Τα θετικά χαρακτηριστικά – Φρουτώδες / Πικρό / Πικάντικο
Ανάλυση της επίσημης μεθόδου δοκιμής ελαιολάδων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας (Δ.Σ.Ε.)
Τα οργανοληπτικά ελαττώματα και που οφείλεται το καθένα
Εκμάθηση τυπικής δοκιμής δείγματος ελαιολάδου.
Δοκιμές με 5 δείγματα με τα πλέον κοινά ελαττώματα.Ακολουθεί συζήτηση για τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο των σεμιναρίων, Χημικό κο Μανώλη Σαλιβαρά.
Δοκιμή – Οργανοληπτική αξιολόγηση – Σχολιασμός – Βαθμολόγηση – σε 5-6 υψηλής ποιότητος, ιδιαίτερα επιλεγμένων ελαιολάδων από Ελλάδα.
Ο Βασίλης Φραντζολάς, Δοκιμαστής και Σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου, ασχολείται επαγγελματικά κυρίως στον τομέα των επιμορφωτικών σεμιναρίων για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.Εχει συγγράψει/εκδόσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων το 380 σελίδων “Σύγχρονες Τεχνικές Ελαιοκομίας και Παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου” (Γ’ Εκδοση 2023) καθώς και τις Σύγχρονες Τεχνικές Κλαδέματος Ελαιοδέντρων του Καθ. R. Gucci (Δ΄Εκδοση 2023).
Διαβάστε περισσότεραΟ Μανώλης Σαλιβαράς είναι ένας έμπειρος εργαστηριακός αναλυτής και εξειδικευμένος γευσιγνώστης στον κλάδο ποιοτικού ελέγχου του ελαιολάδου. Σπούδασε αρχικά Τεχνολογία Τροφίμων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Γεωπονική Σχολή του University of Saskatchewan στον Καναδά.
Διαβάστε περισσότερα
Tόπος διεξαγωγής
Το σεμινάριο διεξάγεται στην Αθήνα στον πολυχώρο The Hub Events, Αλκμήνης 5 Πετράλωνα, η οποία είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, πρόσβαση με λεωφορειακή γραμμή και μετρό.
Κόστος Συμμετοχής
Εντατικό Σεμινάριο Α’και Β’ Κύκλου (τελικό κόστος)
Τρόποι Πληρωμής
Δεν χρειάζεται προκαταβολή για να εγγραφείτε σε σεμινάριο. Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, θα πρέπει να έχει σταλεί σχετική ειδοποίηση με email ή τηλεφωνικά, τουλάχιστον 3 ημέρες προ του σεμιναρίου. Διαφορετικά, θα ζητηθεί η καταβολή του 50% του κόστους του σεμιναρίου, το οποίο όμως μπορεί να συμψηφισθεί με συμμετοχή σε επόμενο σεμινάριο!
Η πληρωμή γίνεται επί τόπου, την ημέρα του σεμιναρίου, είτε με μετρητά είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα (εκτός Diners και American Express) σε POS, με δυνατότητα επιλογής μέχρι και (3) μηνιαίων δόσεων.
Δωρεάν υποβολή δειγμάτων ελαιολάδου για οργανοληπτική αξιολόγηση.
Ολοι οι συμμετέχοντες, μπορούν να φέρουν στο σεμινάριο 1 έως 2 δείγματα από τη δική τους παραγωγή , για οργανοληπτική αξιολόγηση (προσοχή, όχι χημική ανάλυση), χωρίς κόστος , από την ομάδα του Βασίλη Φραντζολά. Το δείγμα (250-500 ml) σε μπουκάλι καλά σφραγισμένο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ετικέτα όπου θα αναγράφονται: Α. το όνομα του παραγωγού, Β. η περιοχή, Γ. η ποικιλία, Δ. ο μήνας της ελαιοποίησης και Ε. ει δυνατόν το ελαιοτριβείο (όνομα, περιοχή). Η αξιολόγηση θα σταλεί με email μετά από 2–3 εβδομάδες.